Styrking av totalberedskapen: – Vi må tenke kapasitet over organisatorisk tilknytning

Anita Tunold er administrerende direktør i Aleris. Foto: Gro Bogen Nilsen

For bare litt over to år siden stengte Norge ned på grunn av pandemien. Nå er det ekstremværet «Hans» som setter samfunnet vårt på prøve.

Rett før sommeren leverte Totalberedskapskommisjonen sin rapport hvor de er krystallklare på at den totale helseberedskapen avhenger av alle krefter: – Vi bør lytte til kommisjonens anbefalinger og snakke sammen, oppfordrer Aleris.

Vi vet at neste krise kommer. Bare ikke når. Nå står vi også midt i en. Heldigvis ser det ut som ekstremværet i begrenset grad har skapt behov for flere helsetjenester, men i kriser kan det oppstå situasjoner med betydelig behov for helseberedskap som vi så under pandemien.

– For å styrke beredskapen i Norge, må vi tenke kapasitet over organisatorisk tilknytning – og planlegge sammen, sier administrerende direktør i det private helseforetaket Aleris, som har erfaring med å utføre oppdrag for den offentlige helsetjenesten.

Bekymret

Hun advarer derfor mot at nedbygging av privat behandlingskapasitet vil gjøre oss unødvendig sårbare.

– Da Oslo og Bergen kommune ved starten av pandemien ba oss om å bistå med testkapasitet leverte vi det i løpet av 24 timer. Og da koronasmitten stengte ned øyeavdelingen på Ullevål sykehus, var vi klare til å ta over pasienter. Under – og i tida etter – pandemien har vi bidratt med å behandle og operere pasienter som de offentlige sykehusene måtte avlyse. Det hadde vi ikke klart uten den bemanningen og kapasiteten vi hadde på det tidspunktet, sier Tunold.

Nå er hun bekymret for at deler av dagens helsepolitikk trekker i feil retning som forslaget om etableringsforbud for private aktører og det mye omtalte Avkommersialiseringsutvalget.

– Det er ikke veien å gå for å sikre oss den totale kapasiteten vi trenger som samfunn, verken i unntakssituasjoner som kriser eller i ordinære tider. For at private helseaktører skal være der når krisen rammer – og for å kunne ta unna topper når krisen rammer – kan vi ikke ha rammebetingelser som sterkt begrenser eller kveler private helseaktører. Det vil få store negative konsekvenser for hva vi kan bidra når samfunnet trenger det, sier Tunold.

Eller som Erna Solberg uttalt til Dagens Næringsliv; «Hvis man gjør alt man kan for å bekjempe private aktører fra mandag til lørdag, kan man ikke forvente at de stiller opp på søndag».

Kommisjon: «Trusselbildet treffer helseberedskapen»

Regjeringen oppnevnte 21. januar 2022 en totalberedskapskommisjon for å vurdere hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig. På dette tidspunktet var vi ennå ikke gjennom koronapandemien. Og lite visste vi om hva som ventet rundt neste hjørne. I nabolandet Ukraina herjer krigen videre på det andre året. Spenningen i Europa har ikke vært større siden 2. verdenskrig.

I NOU-en «Nå er det alvor — Rustet for en usikker fremtid», fremheves det blant annet at endringene i trusselbildet også treffer helseberedskapen og får betydning for utvikling av helsetjenestens kapasitet og innretning.

«Prioriteringsutfordringer i en langvarig beredskapssituasjon har i både 2017 og 2019 blitt løftet frem i Helsedirektoratets overordnede risiko- og sårbarhetsvurderinger for nasjonal beredskap i helse- og omsorgssektoren», skriver kommisjonen, som har vært ledet av tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

Vi ha privat-offentlige beredskapsavtaler og øvelser

Totalberedskapskommisjonen peker på at ulike typer helsepersonell, som for eksempel veterinærer og tannleger, kan settes inn på oppgaver som gjør at annet spesialisert personell kan fokusere på sine områder i en krise.

Kommisjonen anbefaler også at: «Det bør sikres at ideelle og private helseaktører, inkludert fastleger, er tett integrert i helseplanverket både lokalt, regionalt og nasjonalt».

Anita Tunold vil mer enn gjerne bidra i et beredskapssamarbeid med det offentlige.

Vi er helt nødt til å tenke kapasitet over organisatorisk tilknytning. Vi har ikke råd til å la være å bruke private aktører når krisen rammer, sier hun og peker på at kommisjonen anbefaler at beredskapsavtaler som inngås med private og ideelle virksomheter bør ha vilkår om bistand i kriser og deltakelse i øvelser.

– Det er jeg helt enig i. For at vi skal bli gode i krisetider, må vi øve i fredstid. Finne ut av hvem som har ansvar for hva når det virkelig «smeller» og bruke vår samlede kompetanse.

Videre peker kommisjonen på behov for å sikre forsyningssikkerhet knyttet til både legemidler, vaksiner og medisinsk-teknisk utstyr.

Bedre dialog

Tunold foreslår at slike beredskapsavtaler blir en del av de regionale helseforetakenes rammeavtaler med private tilbydere.

– Vi så behovet under pandemien. Vi fikk stadig henvendelser, fra både helseforetak og helseregioner, og ble bedt om å rapportere inn hva vi vi kunne bistå med; for det fantes det ikke noen nasjonal oversikt over. Og det gjør det heller ikke i dag. Det viser at vi burde ha bedre dialog også mellom krisene og kjenne hverandre bedre slik at vi enda bedre – og raskere – kan utnytte hverandres styrker når det røyner på, argumenterer Tunold og sier at Aleris ser fram til å bidra både på dette punktet og i den kommende stortingshøringen om totalberedskapskommisjonens arbeid.  

Er du nysgjerrig på mer om velferdsmiks? Klikk deg inn på forsiden her på velferdsmiks.no, eller finn flere saker nedenfor.

Mener regjeringen legger opp til konflikt mellom private og kommunale barnehager: – Konfliktfremstillingen styresmaktene kommer med er ikke reell for oss som sitter på gulvet

November 2023 la regjeringen frem forslag til endring i barnehageloven. Siv Hjertø mener de legger opp til en konfliktfremstilling som ikke eksisterer.

Venke frykter regjeringens lovendringsforslag kommer til å føre til reversering av det mangfoldet likebehandlingsprinsippet har skapt.

For Venke er det mangfold og muligheten til å være innovativ som er viktigst. Nå frykter hun at regjeringens nye planer vil sette en stopper for det.

Jan Erik frykter for hva regjeringens lovendringsforslag vil bety for rekrutteringen av barnehagelærere

Ekeberg Idrettsbarnehage var den første idrettsbarnehagen i Norge takket være barnehageforliket fra 2003. Nå er styrer Jan Erik Marcussen bekymret for konsekvensene regjeringens nye lovendringsforslag vil bety for rekrutteringen av fremtidens barnehagelærere. 

Lillelia gårdsbarnehage frykter for driften: – Mange private barnehager tør ikke fortsette med den risikoen

Lillelia gårdsbarnehage i Fredrikstad kommune startet driften på grunn av mangel på barnehageplasser. I dag frykter de at regjeringens forslag til ny barnehagelov vil føre til nedbemanning, færre barn og at de i verste fall må stanse driften. 

Aina er styrer i en av Norges eldste barnehager. Nå frykter hun for barnehagesektorens fremtid.

Regjeringens forslag til endring i barnehageloven kan få store konsekvenser for det som er en av Norges eldste barnehager. Regjeringens forslag til endring i barnehageloven kan få store konsekvenser for det som er en av Norges eldste barnehager. 

Forslag til endring i barnehageloven: Hvilke konsekvenser har det for deg som barnehageforelder?

Regjeringen har foreslått de største endringer i barnehageloven på 20 år Dette kan medføre store konsekvenser for barnehagesektoren slik vi kjenner den i dag. Vi inviterer barnehageforeldre til digitalt informasjonsmøte 16. januar fra klokken 20.00-20.45.

Styrer ved Lillehammer Idrettsbarnehage: – Vi må snakke fag

Lillehammer Idrettsbarnehage, som er en del av barnehagekjeden Læringsverkstedet, er en av Lillehammers mest populære barnehager. Styrer, Maria Jordskogen, tror grunnen til det er barnehagens fokus på faglig og pedagogisk tyngde.

Helle er barnehagegrunder: Frykter for eget livsverk med endring i barnehageloven

Danske Helle Soos hadde aldri sett for seg at hun skulle ende opp som barnehagegründer i Fredrikstad. 34 år senere står hun bak den eldste private barnehagen i byen. Nå frykter hun for eget livsverk med regjeringens forslag til ny barnehagelov.
– Store barnehager passer ikke for alle, og små barnehager passer ikke for alle. For mine barn var det liten barnehage som passet best. Foreldre bør kunne ha mulighet til å søke seg til en annen barnehage om barnet ikke trives der de er, det er foreldre som vet hvilke barnehager som er best. Regjeringen burde jobbe for å opprettholde mangfoldet og valgfriheten som er i dag, sier tobarnsmoren Marianne Borgenvik Kveseth.

Marianne står bak foreldreopprøret mot regjeringens nye barnehagelov: Leverte 11.000 underskrifter til regjeringen

Etter et samarbeidsutvalgsmøte i Lundgardløkka barnehage på Lillehammer, bestemte tobarnsmoren seg for å ta grep. Nå representerer hun 11.690 småbarnsforeldre.
Velferdsmiks: Fra foreldrevalg til politikermakt

Fra foreldrevalg til politikermakt

Barnehageforliket er en av de største suksesshistoriene for offentlig-privat samarbeid i Norge. Gjennom en velferdsmiks, eller offentlig-privat samarbeid, fikk man på få år full barnehagedekning i Norge, flere kvinner kom i jobb og man har bygget opp en seriøs sektor hvor kvalitet, barna, ansatte og tillit står i fokus.

Fire gode grunner til at private aktører bør være en del av den norske velferdsmiksen

Et godt samarbeid mellom offentlige, private og ideelle aktører i norsk helse- og omsorgssektor har gitt oss et av verdens beste velferdssamfunn.

Kona til Kjell er på sykehjem: – Hvorfor er det ingen som snakker om pasientene?

Debatten om privat versus offentlige helsetjenester tilspisser seg i innspurten til valgkampen. Brukere og ansatte ved Risenga bo- og omsorgssenter skulle ønske man snakket mer om innhold, trivsel og organisering av helsevesenet.

Kunnskapsministeren om Barnehageforliket 2.0: – Jeg kjøper vin, hvis dere møter opp!

En SV-politiker, en Frp-politiker, ei flaske vin og et hotellrom. Det ble begynnelsen på det som i dag omtales som den største velferdsreformen i norsk politisk historie.

Tove (77) flyttet inn på det som skal bli Norges beste sykehjem: – Her er det et fantastisk personale

I Bærum samarbeider kommunen og den private aktøren Norlandia om et helt nytt sykehjem. Tove Nylænder er en av de som har flyttet inn på sykehjemmet på Oksenøya, og hun stortrives.

Praksisplasser hos Stendi: – Vi får et faglig løft, og det er vinn-vinn

Siden 2021 har Stendi Barnevern i region øst tatt imot 39 studenter fra barnevernspedagog-, sosionom- og vernepleierutdanningen i praksis.

Gry har gjort karriere av å hjelpe andre. Plutselig måtte hun hjelpe seg selv

Da sorgterapeuten Gry fikk dobbel dose korona, mistet hun sine viktigste arbeidsverktøy, kapasitet og hukommelse. Men med hjelp fra Avonova rehabilitering på Lillestrøm fikk hun hjelp til å snu sorg over det tapte, til håp og mot til å tenke nytt.

Styrking av totalberedskapen: – Vi må tenke kapasitet over organisatorisk tilknytning

For bare litt over to år siden stengte Norge ned på grunn av pandemien. Nå er det ekstremværet «Hans» som setter samfunnet vårt på prøve.

Kjersti var på vei ut av fastlegeyrket. Så tok hun en telefon til Kry

Kry åpner sitt aller første helsesenter i Ålesund og håper det blir et lite bidrag til å sikre en bærekraftig fastlegeordning.

Tabubelagt å tjene penger på omsorg

Som forelder til et «sårbart barn» har jeg fulgt mediedebatten tett. Jeg vil belyse hvordan vi som brukere opplever både private og offentlige tiltak og hvordan samfunnet verdsetter kompetansen de tilbyr.

Ansetter mennesker med kronisk sykdom, men har under 1% sykefravær

Da daglig leder Heidi Wang i NOEN lette etter riktige ansatte til å jobbe med demenstilbud, fant hun ved en tilfeldighet mennesker som tidligere hadde stått utenfor arbeidslivet. Det skulle vise seg å være det beste hun hadde gjort.