Venke frykter regjeringens lovendringsforslag kommer til å føre til reversering av det mangfoldet likebehandlingsprinsippet har skapt.

– Når vi ikke blir behandlet likt vil mye av mangfoldet forsvinne. Jeg er jo kjemperedd for at jeg ikke skal få lov til å drive barnehagen som jeg gjør i dag. Vi har skapt et valg og en mulighet for foreldre. Jeg er redd det forsvinner, og at alt sammen skal bli likt, sier Sørlie.

For Venke er det mangfold og muligheten til å være innovativ som er viktigst. Nå frykter hun at regjeringens nye planer vil sette en stopper for det. 

Norlandia Skyttelveien ble startet som en foreldreeid barnehage i 1997, og Venke Sørlie har vært der fra start. I 2008 bestemte hun seg for å kjøpe opp den foreldreeide barnehagen og starte AS. 

I dag er Sørlie daglig leder i Norlandia Skyttelveien.

– Jeg spurte om jeg kunne få lov til å kjøpe den selv og startet AS i 2008. Etter det ble den i og for seg drevet som en helt privat barnehage. Men så dro det jo til med tilskudd, sånn at det ble strammere og strammere. Vi var jo ikke en barnehage som hadde store muligheter til å bygge ut noe, for å kunne bli større og mer drivekraftige. Kommunesammenslåingen gjorde det vanskelig å drive, så at Norlandia kjøpte oss opp i 2020 var avgjørende for at vi kunne drive videre, forteller Sørlie. 

Miljøbevisst barnehage

I dag rommer Norlandia Skyttelveien 69 barn fordelt på fire avdelinger med 20 ansatte. Barnehagen er svært opptatt av bærekraft og er miljøbevisste. Kjøkkenhagen og hønsehuset er ikke bare praktiske tiltak for bærekraft, men tjener også som pedagogiske verktøy som gir barna verdifulle læringsopplevelser.

– Vi har en stor kjøkkenhage og produserer mat selv, vi har høner som legger egg, og vi har mye fokus på gjenbruk. Det er store gjenbruksstasjoner til foreldre med klær og utstyr i barnehagen. Det er viktig for oss å kunne produsere noe, sånn at ungene kan være deltakende. Vi dyrker bær, som til slutt blir til saft. Dette er jo en del av det mangfoldet foreldre kan velge mellom, sier Sørlie. 

Mangfold som en styrke barnehagesektoren trenger

I november 2023 kom regjeringen med forslag til endring i barnehageloven. Her legger regjeringen opp til drastiske endringer i barnehagesektoren. Forslagene legger opp til en finansieringsordning som svekker den demokratiske kontrollen ved tilskuddsvedtakene til de private barnehagene, og vil ha betydelige konsekvenser for sektoren. 

Flere barnehagestyrere frykter regjeringens nye forslag til endring i barnehageloven vil føre til en reversering av mangfoldet og kvaliteten i barnehagene, og i verste fall gi færre barnehageplasser. Sørlie er en av dem. Hun legger vekt på mangfold som en nøkkelfaktor for god utvikling og kvalitet i barnehagesektoren.

– Når vi ikke blir behandlet likt vil mye av mangfoldet forsvinne. Jeg er jo kjemperedd for at jeg ikke skal få lov til å drive barnehagen som jeg gjør i dag. Vi har skapt et valg og en mulighet for foreldre. Jeg er redd det forsvinner, og at alt sammen skal bli likt, sier Sørlie. 

Sørlie trekker frem barnehageforliket og likebehandlingsprinsippet som avgjørende for den mangfoldet og kvaliteten barnehagesektoren har bygget seg opp i dag. 

– Det er det som er så fint med barnehageforliket. Vi har fått lov til å bli unike og gi sektoren et mangfold. Det er det ikke alle land som har fått til, men det har Norge i stor grad gjort, sier Sørlie.

– For meg er mangfold viktig for å kunne være innovativ. Det ser jeg kan være vanskelig, hvis man er i en ramme og det ikke er mulighet for å bevege seg utenfor den rammen. Så går det også på det å få lov til å ha den kunnskapen med ut i terreng og finne nye måter å gjøre ting på. Rett og slett at man får lov til å  tenke nytt uten at det er en ramme rundt, avslutter Sørlie. 

Du vil kanskje også ha interesse av å lese disse sakene

Helle frykter for eget livsverk med endring i barnehageloven

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er barnehage-sak-1024x576.jpg

Marianne står bak foreldreopprøret mot ny barnehagelov

– Store barnehager passer ikke for alle, og små barnehager passer ikke for alle. For mine barn var det liten barnehage som passet best. Foreldre bør kunne ha mulighet til å søke seg til en annen barnehage om barnet ikke trives der de er, det er foreldre som vet hvilke barnehager som er best. Regjeringen burde jobbe for å opprettholde mangfoldet og valgfriheten som er i dag, sier tobarnsmoren Marianne Borgenvik Kveseth.