Marianne står bak foreldreopprøret mot regjeringens nye barnehagelov: Leverte 11.000 underskrifter til regjeringen

– Store barnehager passer ikke for alle, og små barnehager passer ikke for alle. For mine barn var det liten barnehage som passet best. Foreldre bør kunne ha mulighet til å søke seg til en annen barnehage om barnet ikke trives der de er, det er foreldre som vet hvilke barnehager som er best. Regjeringen burde jobbe for å opprettholde mangfoldet og valgfriheten som er i dag, sier tobarnsmoren Marianne Borgenvik Kveseth.
– Store barnehager passer ikke for alle, og små barnehager passer ikke for alle. For mine barn var det liten barnehage som passet best. Foreldre bør kunne ha mulighet til å søke seg til en annen barnehage om barnet ikke trives der de er, det er foreldre som vet hvilke barnehager som er best. Regjeringen burde jobbe for å opprettholde mangfoldet og valgfriheten som er i dag, sier tobarnsmoren Marianne Borgenvik Kveseth.

Etter et samarbeidsutvalgsmøte i Lundgardløkka barnehage på Lillehammer, bestemte tobarnsmoren seg for å ta grep. Nå representerer hun 11.690 småbarnsforeldre.

– Hadde jeg ikke vært på det møtet, hadde jeg aldri visst om dette, sier Marianne Borgenvik Kveseth.

Det var under et samarbeidsutvalgsmøte (SU-møte) i Lundgardløkka barnehage at Marianne fikk vite om regjeringens nye barnehagestrategi.

På grunn av SU-møtet er Marianne i dag endt opp som initiativtakeren bak underskriftskampanjen «Mitt barn – mitt valg«, som er en reaksjon på Regjeringens barnehagestrategi.

Siden oppstart i april har Marianne samlet 11.000 underskrifter fra småbarnsforeldre fra hele landet. I oktober overleverte hun underskriftene til regjeringen.

To korte uker etter Marianne overleverte underskriftene, sendte regjeringen forslag til ny barnehagelov på høring.  

– Jeg frykter at regjeringens forslag til ny barnehagelov vil føre til at de små ideelle barnehagene i ryker, rett og slett, sier Marianne og understreker at det kan få konsekvenser for det totale mangfoldet i barnehagesektoren.

Regjeringens forslag legger opp til at kommunene skal ha mer styring av dimensjonering og opptak av barnehageplasser. Tobarnsmoren frykter at foreldenes valgfrihet til å søke på foretrukne barnehager svekkes.

– Det som er problematisk er at kommunene kan velge å frata private barnehager plasser, for å fylle sine egne. Det er jo ingen kommuner som ønsker å gå med halve barnehager og ledige plasser, de ønsker jo ikke å tape penger med vilje.

–  Det er ikke kommunens barn, det er mine barn. Hvorfor skal ikke jeg få bestemme? Det er derfor jeg engasjerer meg. Det er jo jeg som mor som kjenner barna mine best og vet hva de trenger, legger hun til.

Frykter for mangfoldet og hva det vil bety barnas beste

Marianne frykter at forslaget fra regjeringen vil føre til at barnehagesektorens mangfold vil forsvinner. I dag er det sånn at om et barn ikke passer inn i en barnehage, har foreldre mulighet til å søke seg til andre barnehager der barnet kan passe bedre inn.

– Store barnehager passer ikke for alle, og små barnehager passer ikke for alle. For mine barn var det liten barnehage som passet best. Foreldre bør kunne ha mulighet til å søke seg til en annen barnehage om barnet ikke trives der de er, det er foreldre som vet hvilke barnehager som er best. Regjeringen burde jobbe for å opprettholde mangfoldet og valgfriheten som er i dag.

– Hvis barn ikke finner trygghet i barnehagen de er i, er jo det grobunn til dårlig psykisk helse. Så rett frem mener jeg at det er. Når man er utrygg i det som er omsorgsbasen utenfor hjemmet, er det en dårlig start og kan få konsekvenser videre i livet, legger Marianne til.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, frykter det samme som Marianne.

– Regjeringens forslag vil gå utover mangfoldet og kvaliteten i barnehagene, og i verste fall gi færre barnehageplasser. Kommunene vil kunne styre hva hver enkelt barnehage skal bruke pengene sine på. Det vil si at barnehager som Lundgardløkka ikke vil få påvirke innholdet, kvaliteten og egne satsinger ut fra det den enkelte barnehagene mener er best for deres barn. Det vil bli mindre mangfold av barnehager, og mindre valgfrihet for foreldre til barnehageutdanningen- og yrket, sier Bekkemellem.

Foreldres engasjement

Marianne har opplevd mye støtte fra de andre foreldrene i Lundgardsløkka barnehage og foreldre fra hele landet, likevel

– Jeg får mye støtte fra andre foreldre. Det er jo positivt. Likevel, om flere enda foreldre hadde engasjert seg, hadde vi nådd ut til enda flere og enda bredere. Selv om det er rundt 11.500 som har skrevet under, så er det jo veldig lite i forhold til hva det kunne ha vært, sier Marianne.

– Jeg tenker at hvis foreldre sender inn høringssvar, så vil det ha mye å si, legger hun til.

Nå kan vi gå fra foreldrevalg til politikermakt

Velferdsmiks: Fra foreldrevalg til politikermakt
Barnehagene skal og må videreutvikles til det beste for barna, foreldre, ansatte og samfunnet. For å oppnå dette må vi samarbeide om å finne de gode løsningene og videreutvikle barnehageforliket, som har tjent oss godt i mange år. Det fortjener neste generasjon.

Her kan du lese mer om regjeringens forslag, og hvorfor vi mener det er en dårlig idé.