Praksisplasser hos Stendi: – Vi får et faglig løft, og det er vinn-vinn

Foto: Stendi.

Siden 2021 har Stendi Barnevern i region øst tatt imot 39 studenter fra barnevernspedagog-, sosionom- og vernepleierutdanningen i praksis. Studentene har fått verdifull erfaring og veiledning, og Stendi har rekruttert 15 fast ansatte og ni vikarer.

Avdelingsleder Anne Cathrine Elde og kollega Jan Olav Haukvik i Stendi Barnevern startet Studentprosjektet i 2021. De så et behov for å ta imot studenter i praksis i barnevernsinstitusjonene på en mer systematisk måte, og i et større omfang enn tidligere.

Prosjektet førte til at 18 studenter innen barnevernspedagogikk hadde praksis i fire av Stendis barneverninstitusjoner i Oslo-området den høsten. De fleste kom fra barnevernspedagogutdanningen ved Oslo Met.

Prosjektet har blitt gjentatt i 2022 og 2023 med totalt ca. 40 studenter fra flere studiesteder, over de tre årene. Av studentene som har hatt praksis hos Stendi er 15 nå fast ansatt, og ni er vikarer. Ytterligere tre nyutdannede fagutdannede er rekruttert ved at praksisstudentene har snakket varmt om Stendi som arbeidsplass til andre medstudenter.

Fellesskap og veiledning

Studentene får et felles oppstartsmøte og noen samlinger med veiledning, i tillegg til å ha en veileder i den avdelingen de jobber. I tillegg til å bidra til utdanning og rekruttering til bransjen, ser Elde og Haukvik på studentene som en mulighet til faglig utvikling av medarbeidere og ledere.

– Jeg mener vi får et faglig løft av å ha studenter hos oss. Studentene har med seg fersk kunnskap fra studiene inn, noe som bidrar til faglige diskusjoner hos oss. Å ha ansvar for opplæring gjør at våre ansatte reflekterer over egen praksis, og blir mer bevisst. Det er vinn-vinn, sier Elde entusiastisk.

Fra student til medarbeider

Kompetansekravet som kom i 2022 krever at nyansatte innen barnevernet må ha en bachelor som barnevernspedagog, sosionom eller vernepleier, har gjort det utfordrende å skaffe nok medarbeidere til barnevernsinstitusjoner – spesielt tilkallings- og ferievikarer. Studentprosjektet bidrar til å rekruttere både faste medarbeidere når studentene er ferdig utdannet, og tilkallingsvikarer underveis i studieløpet. Det har også gjort det lettere å få vaktlistene til å gå opp gjennom sommerferien, forteller Elde.

Amal (26), Andrea (24), Anders (26), Rebekka (24) og Sunniva (25) er fem av studentene som har hatt praksis hos Stendi, og nå er ansatt. De sier blant annet:

«Jeg var litt redd før jeg startet, men etter første vakt følte jeg meg trygg.»

«Man fikk en rolig god start, med god tid til veiledning og å bli inkludert i møter, over tre måneder.»


«Når friperioden går mot slutten, gleder jeg meg til mandag, så jeg kan gå på jobb igjen.»

Her kan du se film fra fem av studentene fra det første kullet i prosjektet forteller om sine erfaringer fra praksisen i Stendis barnevernsavdeligner:

Rekruttering til helse og velferd

Administrerende direktør i Stendi, Ingvild Lemme Kristiansen applauderer tiltaket, som også fikk Ambeas kvalitetspris for Norge i 2021.

– Med dette prosjektet ivaretar vi studentenes behov for relevant erfaring og opplæring, samtidig som vi rekrutterer gode medarbeidere til oss. Og ikke minst kommer det barna og ungdommene som bor hos oss til gode, sier Kristiansen som heier på studentprosjektet.

Er du nysgjerrig på mer om velferdsmiks? Klikk deg inn på forsiden her på velferdsmiks.no, eller finn flere saker nedenfor.

Mener regjeringen legger opp til konflikt mellom private og kommunale barnehager: – Konfliktfremstillingen styresmaktene kommer med er ikke reell for oss som sitter på gulvet

November 2023 la regjeringen frem forslag til endring i barnehageloven. Siv Hjertø mener de legger opp til en konfliktfremstilling som ikke eksisterer.

Venke frykter regjeringens lovendringsforslag kommer til å føre til reversering av det mangfoldet likebehandlingsprinsippet har skapt.

For Venke er det mangfold og muligheten til å være innovativ som er viktigst. Nå frykter hun at regjeringens nye planer vil sette en stopper for det.

Jan Erik frykter for hva regjeringens lovendringsforslag vil bety for rekrutteringen av barnehagelærere

Ekeberg Idrettsbarnehage var den første idrettsbarnehagen i Norge takket være barnehageforliket fra 2003. Nå er styrer Jan Erik Marcussen bekymret for konsekvensene regjeringens nye lovendringsforslag vil bety for rekrutteringen av fremtidens barnehagelærere. 

Lillelia gårdsbarnehage frykter for driften: – Mange private barnehager tør ikke fortsette med den risikoen

Lillelia gårdsbarnehage i Fredrikstad kommune startet driften på grunn av mangel på barnehageplasser. I dag frykter de at regjeringens forslag til ny barnehagelov vil føre til nedbemanning, færre barn og at de i verste fall må stanse driften. 

Aina er styrer i en av Norges eldste barnehager. Nå frykter hun for barnehagesektorens fremtid.

Regjeringens forslag til endring i barnehageloven kan få store konsekvenser for det som er en av Norges eldste barnehager. Regjeringens forslag til endring i barnehageloven kan få store konsekvenser for det som er en av Norges eldste barnehager. 

Forslag til endring i barnehageloven: Hvilke konsekvenser har det for deg som barnehageforelder?

Regjeringen har foreslått de største endringer i barnehageloven på 20 år Dette kan medføre store konsekvenser for barnehagesektoren slik vi kjenner den i dag. Vi inviterer barnehageforeldre til digitalt informasjonsmøte 16. januar fra klokken 20.00-20.45.

Styrer ved Lillehammer Idrettsbarnehage: – Vi må snakke fag

Lillehammer Idrettsbarnehage, som er en del av barnehagekjeden Læringsverkstedet, er en av Lillehammers mest populære barnehager. Styrer, Maria Jordskogen, tror grunnen til det er barnehagens fokus på faglig og pedagogisk tyngde.

Helle er barnehagegrunder: Frykter for eget livsverk med endring i barnehageloven

Danske Helle Soos hadde aldri sett for seg at hun skulle ende opp som barnehagegründer i Fredrikstad. 34 år senere står hun bak den eldste private barnehagen i byen. Nå frykter hun for eget livsverk med regjeringens forslag til ny barnehagelov.
– Store barnehager passer ikke for alle, og små barnehager passer ikke for alle. For mine barn var det liten barnehage som passet best. Foreldre bør kunne ha mulighet til å søke seg til en annen barnehage om barnet ikke trives der de er, det er foreldre som vet hvilke barnehager som er best. Regjeringen burde jobbe for å opprettholde mangfoldet og valgfriheten som er i dag, sier tobarnsmoren Marianne Borgenvik Kveseth.

Marianne står bak foreldreopprøret mot regjeringens nye barnehagelov: Leverte 11.000 underskrifter til regjeringen

Etter et samarbeidsutvalgsmøte i Lundgardløkka barnehage på Lillehammer, bestemte tobarnsmoren seg for å ta grep. Nå representerer hun 11.690 småbarnsforeldre.
Velferdsmiks: Fra foreldrevalg til politikermakt

Fra foreldrevalg til politikermakt

Barnehageforliket er en av de største suksesshistoriene for offentlig-privat samarbeid i Norge. Gjennom en velferdsmiks, eller offentlig-privat samarbeid, fikk man på få år full barnehagedekning i Norge, flere kvinner kom i jobb og man har bygget opp en seriøs sektor hvor kvalitet, barna, ansatte og tillit står i fokus.

Fire gode grunner til at private aktører bør være en del av den norske velferdsmiksen

Et godt samarbeid mellom offentlige, private og ideelle aktører i norsk helse- og omsorgssektor har gitt oss et av verdens beste velferdssamfunn.

Kona til Kjell er på sykehjem: – Hvorfor er det ingen som snakker om pasientene?

Debatten om privat versus offentlige helsetjenester tilspisser seg i innspurten til valgkampen. Brukere og ansatte ved Risenga bo- og omsorgssenter skulle ønske man snakket mer om innhold, trivsel og organisering av helsevesenet.

Kunnskapsministeren om Barnehageforliket 2.0: – Jeg kjøper vin, hvis dere møter opp!

En SV-politiker, en Frp-politiker, ei flaske vin og et hotellrom. Det ble begynnelsen på det som i dag omtales som den største velferdsreformen i norsk politisk historie.

Tove (77) flyttet inn på det som skal bli Norges beste sykehjem: – Her er det et fantastisk personale

I Bærum samarbeider kommunen og den private aktøren Norlandia om et helt nytt sykehjem. Tove Nylænder er en av de som har flyttet inn på sykehjemmet på Oksenøya, og hun stortrives.

Praksisplasser hos Stendi: – Vi får et faglig løft, og det er vinn-vinn

Siden 2021 har Stendi Barnevern i region øst tatt imot 39 studenter fra barnevernspedagog-, sosionom- og vernepleierutdanningen i praksis.

Gry har gjort karriere av å hjelpe andre. Plutselig måtte hun hjelpe seg selv

Da sorgterapeuten Gry fikk dobbel dose korona, mistet hun sine viktigste arbeidsverktøy, kapasitet og hukommelse. Men med hjelp fra Avonova rehabilitering på Lillestrøm fikk hun hjelp til å snu sorg over det tapte, til håp og mot til å tenke nytt.

Styrking av totalberedskapen: – Vi må tenke kapasitet over organisatorisk tilknytning

For bare litt over to år siden stengte Norge ned på grunn av pandemien. Nå er det ekstremværet «Hans» som setter samfunnet vårt på prøve.

Kjersti var på vei ut av fastlegeyrket. Så tok hun en telefon til Kry

Kry åpner sitt aller første helsesenter i Ålesund og håper det blir et lite bidrag til å sikre en bærekraftig fastlegeordning.

Tabubelagt å tjene penger på omsorg

Som forelder til et «sårbart barn» har jeg fulgt mediedebatten tett. Jeg vil belyse hvordan vi som brukere opplever både private og offentlige tiltak og hvordan samfunnet verdsetter kompetansen de tilbyr.

Ansetter mennesker med kronisk sykdom, men har under 1% sykefravær

Da daglig leder Heidi Wang i NOEN lette etter riktige ansatte til å jobbe med demenstilbud, fant hun ved en tilfeldighet mennesker som tidligere hadde stått utenfor arbeidslivet. Det skulle vise seg å være det beste hun hadde gjort.