Jan Erik frykter for hva regjeringens lovendringsforslag vil bety for rekrutteringen av barnehagelærere

– Vi trenger mangfoldet, og vi trenger både store og små barnehager. Det er sunt for utkilingen vår, og ikke minst rekruteringen. Det handler jo faktisk først og fremst om at vi må ha folk som vil jobbe i barnehage, sier Marcussen.

Ekeberg Idrettsbarnehage var den første idrettsbarnehagen i Norge takket være barnehageforliket fra 2003. Nå er styrer Jan Erik Marcussen bekymret for konsekvensene regjeringens nye lovendringsforslag vil bety for rekrutteringen av fremtidens barnehagelærere. 

Jan Erik Marcussen jobbet i Ekeberg Idrettsbarnehage, i dag eid av Læringsverkstedet, siden 2006. I dag er han styrer i barnehagen som rommer 88 barn, seks avdelinger og 22 ansatte. Barnehagen er en av bydel Nordstands mest populære og scorer med 4.9 på foreldreundersøkelsen. 

For Jan Erik Marcussen er det rekruteringen og de ansatte noe av det viktigste for kvaliteten i en barnehage. 

– Man må ha kunnskapsrike og dyktige ansatte. I tillegg så må du ha tilstedeværende voksne. Det er det som avgjør om det er kvalitet tilstede eller ikke, sier Marcussen. 

Barnehagens nærmeste nabo er EKT Rideskole og Husdyrpark, som de har ett tett samarbeid med. Her kan barna komme og mate dyrene med matavfall fra kokken

Feil prioritering

Et av regjeringens mål er at flere skal bli barnehagelærere, men lovendringen de har lagt frem truer en allerede utsatt sektor. Ifølge Utdanningsforbundet har søkertallene til barnehagelærerutdanningen har sunket med 25,6 prosent og Khrono melder at antallet som har barnehagelærerutdanning som førstevalg er nær halvert på fire år. 

Markussen mener regjeringens forslag til endring i barnehageloven er feil prioritering. 

– Vi trenger mangfoldet, og vi trenger både store og små barnehager. Det er sunt for utkilingen vår, og ikke minst rekruteringen. Det handler jo faktisk først og fremst om at vi må ha folk som vil jobbe i barnehage, sier Marcussen.  

– Det er klart at man må tenke litt større. Hvis du helt klart skal gjøre noen endringer i bransjen, må du først ha folk som vil være der. Det er en veldig stor utfordring når man hele tiden tar grep som ikke nødvendigvis gjør rammene til de som jobber i barnehager bedre, legger han til Marcussen.

Forskjellsbehandling av barnehagene

Foreslått ending av barnehagelovens paragraf 19 – altså likebehandlingsprinsippet – gir kommunen hjemmel til å fastsette kommunale forskrifter om beregning av tilskudd til de private barnehagene. Kommunene får en vid adgang til å legge vekt på andre forhold enn økonomisk likebehandling av private og kommunale barnehager. 

– Vår største bekymring er at kommunen kan redusere antall plasser barnehagen er godkjent for, og går over til skjønnsmessig finansiering av barnehagene. Vi frykter også dårlig finansiering av bygg og vedlikehold og at kommunen skal få styre innholdet i barnehagen gjennom forskrifter, sier Marcussen.

Ekeberg Idrettsbarnehage disponerer 400 m2 av Ekeberg Idrettshall.

Likebehandlingsprinsippet har vært avgjørende for barnehagens drift. 

– Likebehandlingsprinsippet har vært en forutsetning for at vi i det hele tatt skal kunne drive Idrettsbarnehagen, og med høy kvalitet. Jeg mener at det har vært med å berike barnehage-Norge med at man kan tørre å tenke litt annerledes, sier Marcussen.

– Jeg tror også at norsk barnehagesektor har godt av, både kvalitetsmessig og utviklingsmessig, en sunn konkurranse med profilbarnehager, private barnehager, kommunale barnehager og små barnehager. Med dette mangfoldet vil foreldre få en mulighet til å velge det beste for sitt barn, og mangfoldet kan være med på å rekruttere inn i yrket, legger Marcussen til.

Du vil kanskje også ha interesse av å lese disse sakene