Danske Helle Soos hadde aldri sett for seg at hun skulle ende opp som barnehagegründer i Fredrikstad. 34 år senere står hun bak den eldste private barnehagen i byen. Nå frykter hun for eget livsverk med regjeringens forslag til ny barnehagelov.
Helle Soos kom til Norge i 1989, og i 1991 fikk hun sitt første barn. To år etter kom barn nummer to – og med det et stort problem: Det var ikke en eneste barnehageplass å oppdrive.
– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre og hadde ikke noe særlig nettverk heller. Det var på en fest jeg hørte snakk om familiebarnehager for første gang, og tanken slo meg, forteller Soos.
Hun hadde ingen formell utdannelse, men hadde arbeidserfaring som assistent i en barnehage i Danmark.
I mangel på barnehageplass, startet hun likeså godt sin egen barnehage – Trollklubben barnehage – i egen kjellerstue med to grupper på fem barn og en pedagog til å hjelpe seg.
– Jeg har alltid vært god til å organisere og planlegge. Som eldstemann i en stor søskenflokk og to egne barn, hadde jeg jo også litt erfaring med barnepass.
Det var svært få kommunale barnehager i Fredrikstad da Soos startet opp Trollklubben barnehage. Allerede ett år etter oppstart var etterspørselen høyere enn det Soos og Trollklubben barnehage kunne tilby. Hun kjøpte seg et hus og startet en avdeling til med plass til 19 barn på Torp i Fredrikstad.
– Jeg fikk stadig telefoner fra desperate foreldre uten barnehageplass. Det at jeg hadde tilgang på gode ansatte, kombinert med et sterkt ønske om å hjelpe, er det som gjorde at det var mulig å hele tiden utvide.
En viktig forutsetning for å lykkes med barnehagedriften, har vært barnehageforliket fra 2003, et forlik som er en av de største suksesshistoriene for offentlig-privat samarbeid i Norge. Regjeringen har nå foreslått full reversering av barnehageforliket med forslag til endring i barnehageloven, hvor de blant annet vil fjerne likebehandlingsprinsippet. Likebehandlingsprinsippet er det som sikrer at barnehageplassen finansieres likt uansett om barnet går i kommunal eller privat barnehage.
– Likebehandlingsprinsippet er en viktig forutsetning for oss å kunne drive barnehagen. Jeg er svært overrasket over at regjeringen vil gjøre dette, som vil ha store konsekvenser for ikke bare oss, men hele barnehagesektoren, sier Soos.
– Fredrikstad kommune har i dag 19 kommunale barnehager, og dobbelt så mange private. Hadde det ikke vært for oss private, hadde ikke kommunen klart å ha barnehagedekning, legger hun til.
Soos har allerede opplevd å måtte avvikle driften i noen av enhetene sine, dette på grunn av nye regler og forskrifter for drift av barnehager som har kommet til i løpet av årene.
– Jeg vet om flere som vurderer å kaste inn håndkleet. Hadde jeg vært ti år eldre, hadde jeg kanskje gitt opp. Det som holder meg igjen, er ansvaret jeg har overfor foreldrene – og de lojale ansatte som hele tiden har ryggen min. Å feire de små tingene, som at foreldre kommer og takker og gir meg en klem, det gir meg energi til å kjempe videre, avslutter Soos.
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo (landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst, støtter Soos bekymring.
– Med de endringene regjeringen foreslår, går man fra foreldrevalg til politikermakt. Fjerning av likebehandlingsprinsippet betyr at kommunene kan forskjellsbehandle barn ut fra om de går i kommunal eller privat barnehage. Kommunene kan selv vurdere tilskuddet til private barnehager, som vil gi mindre penger til noen barnehager og gå kraftig ut over kvaliteten, sier Bekkemellem.
– Som en konsekvens av dette, vil foreldre ikke få mulighet til å velge hvilken barnehage de mener passer best for sitt barn, legger Bekkemellem til. ‘
Barnehagesektoren er allerede hardt presset, med mangel på nok kvalifisert personell og nok voksne per barn.
– Regjeringens forslag vil forverre situasjonen fordi det vil bli færre muligheter for å velge arbeidsplass ut fra egne ønsker, motivasjon og interesser – og færre som ønsker å søke seg til yrket. Dette kan gå hardt utover rekrutteringen til barnehageutdanningen og grunnbemanningen. Det vil få store konsekvenser for barnehagene, kommunene og ikke minst barnefamiliene, sier Bekkemellem.