5.8.24
7.5.21
Møt menneskene
Anita (47) sa opp jobben for å tilby fosterhjem: – Det er dette jeg brenner for
Anita Haukås Dahle.

For fire år siden møtte Anita Haukås Dahle veggen. Det skulle bli starten på en ny retning i livet for hele familien. 

Anita Haukås Dahle jobbet i en barnehage da plutselig kroppen sa ifra. Hun hadde mistet noen nære familiemedlemmer og arbeidspresset var høgt. Det førte til at hun på et tidspunkt møtte veggen. 

– Jeg ble sykemeldt. Jeg er kjente at jeg var i en endringsprosess personlig, og jeg ble opptatt av å finne mine egne verdier og hvem jeg er. Det ga meg ikke like mye å jobbe i barnehage lenger, forteller Haukås Dahle. 

– Jeg måtte ta tak i meg selv, legger hun til. 

Tok permisjon

Da dukket det opp en ide som hun hadde hatt for mange år siden: å satse på familiehjem. Et familiehjem er et forsterket fosterhjem, noe som er et hjem hvor det er ekstra ressurser. Det kan for eksempel være at en av de voksne har oppdraget på fulltid. 

– Det sto klart for meg at det var meningen for meg. Det var som om jeg ikke kunne gjøre noe annet, sier hun. 

Hun fikk full støtte fra familien på fire. 

– Jeg gruet meg til å si det, men mannen min og barna var positive. Jeg tok permisjon fra jobben for å sjekke om dette var riktig, sier hun. 

Haukås Dahle og mannen valgte å ta et kurs hos Team Olivia for å forsikre seg om at det var dette de ønsket. Etter møtet var de ikke tvil.

– Dette var noe for oss, konstaterer hun. 

Forelsket fra første stund

Kort tid etter kurset fikk de hjemmebesøk fra Team Olivia hvor de fikk en grundig gjennomgang av rollen som familiehjem og for å kartlegge familiens bakgrunn. Etter dette ble familien godkjent som familiehjem, og prosessen med å finne et barn som passet inn hos akkurat deres familie startet. 

– Den første plasseringen var et søskenpar. Jeg gledet meg, var spent og gruet meg samtidig. Men jeg ble forelsket fra første stund, sier hun. 

– Det er en selvutviklingsprosess å være familiehjem. Han vi har hos oss nå, har vært her i 1,5 år. Jeg har lært så mye om meg selv i løpet perioden som familiehjem, sier hun. 

Det som startet som en tung periode i livet for Haukås Dahle, snudde til å bli en brå livsendring. Det har hun ikke angret på. 

– Når man ser utvikling hos barna, så ser man at de opplever en enorm mestring. Det er dette jeg brenner for, sier hun.

Velferdsmiks

Team Olivia leverer tjenester på oppdrag for det offentlige, som for eksempel fosterhjem til BUF-etat og kommune. Det kan være ulike grunner til at det offentlige inngår denne type samarbeid med private aktører, men ofte omhandler dette om at de offentlige selv ikke har nok fosterhjem, eller barn som ikke passer inn i det tradisjonelle rammene som tilbys av det offentlige. Haukås Dahle er sikker på at det er positivt å ha flere aktører innen barnevern. 

– Jeg valgte privat fordi man da kan velge barn ut fra beskrivelse, man får ikke bare tildelt et barn. Det er viktig at dette barnet passer inn i vår familie. Det var en trygghet for oss. Det er viktig at ingen barn "faller gjennom" systemet, sier hun. 

Trenger en miks

Karen Eilertsen, daglig leder for Team Olivia Fosterhjem forteller at det i dag er mangel på fosterhjem og familiehjem. Samarbeidet de har med det offentlige bidrar til at flere får et trygt sted å bo. 

– En av fordelene med private er at vi kan raskt etablere et tilbud som det offentlige selv ikke har, forklarer Eilertsen. 

– I dag trengs det fosterhjem til cirka 300 barn. Det er mange barn som venter lenge på å få et fosterhjem. Vi trenger absolutt flere som Anita, med et varmt hjerte, stort engasjement og faglig nysgjerrig for å forstå barna best mulig. Vi trenger mange ulike hjem som kan passe til ulike barn. Alt fra kjernefamilien, enslige, hjem av ulik etnisitet, samboere og partnere. I dag er det mange familiekonstellasjoner og vi trenger også et mangfold i våre fosterhjem. Vi legger stor vekt på at fosterfamilien skal passe til barnet, og at barnet skal passe til fosterfamilien, sier hun. 

– Jeg tenker at det er så mange utfordringer innen helse og velferd de neste årene, at vi trenger absolutt en miks av det offentlige, ideelle og private for å kunne løse de komplekse problemstillingene vi står overfor. Vi må anerkjenne det viktige bidraget som de ulike kan tilby, og verdsette det mangfoldet det også gir for å tilby best mulig tjenester nærmest de som trenger det, sier Eilertsen.  

Stortingsvalget 2025
Dette mener partiene om Velferdsmiks
Hva svarer partiene?