Team Olivia har et team på 12 som hjelper syke og vanskeligstilte gjennom hele året

-Vi vil vise at vi er til for kundene våre, ikke omvendt. At vi gjør verdiene våre, sier verdikoordinator Bente Lillestølen.  

Du har kanskje ikke hørt om tittelen «verdikoordinator»? Det er i så fall ikke så rart, for den fant Bente Lillestølen opp selv, i samråd med sin sjef og administrerende direktør i Tema Olivia Norge, Morten Nybakk.  

-Det begynte i 2017. Jeg ville finne på noe som gjorde at Team Olivia skilte seg litt fra andre selskaper. Noe som synliggjorde at vi er til for kundene våre, ikke omvendt – og at vi gjør verdiene våre, sier Lillestølen.  

Pilotprosjekter 

Som et pilotprosjekt ble ei Colin Archer-skøyte gjort om til en restaurantbåt. Team Olivia lyste ut stillinger som crew på skøyta til personer med funksjonsnedsettelser. Skøyta skulle ta gjester på rekecruise i Oslofjorden.  

-Responsen var enorm. De som fikk jobb skrev kontakt på vanlig måte, gikk på kurs, fikk uniform og ble mannskap på båten. Det er lett å tenke at denne gruppen bare skal motta tjenester, men de kan virkelig bidra også. De er en kjemperessurs bare ting blir lagt til rette. Både crewet og familiene deres var utrolig stolte, forteller Lillestølen.  

Angela (22) har Downs syndrom og var en av ungdommene som fikk sommerjobb på skøyta.  

-Det var veldig spennende og kjempegøy. Det var så gøy å jobbe der. Vi hadde uniformer. Vi ønsket gjestene velkommen om bord. Vi delte ut redningsvester til gjestene. Vi gjorde klar mat og drikke slik at gjestene kunne kose seg mens vi kjørte tur i Oslofjorden, sier hun.  

Men det var ikke bare Angela og crewet som fikk en god opplevelse. Lillestølen selv ble «bitt av basillen». 

-Så fort sommeren var over, tenkte jeg; hva kan vi gjøre mer?  

 Plast i havet 

De tok likeså godt for seg en av klodens største miljøutfordringer: Plast i havet.  

-Jorden flommer over av plast, men det er ikke så greit å vite hva vi som enkeltmennesker kan gjøre. Rent Hav-aksjonen ble det første ordentlige verdiprosjektet i Team Olivia, etter det vellykkede pilotprosjektet med skøyta.  

Crewet ble igjen sendt på kurs og hver vår planlegger og arrangerer de aksjonen på Bygdøy. Det er et verktøy for å bidra, som er veldig bra for oss alle. 

Men Rent Hav består av mer enn bare plastplukking.  

-Vi har miljøquiz og griller pølser og rydder stranden og synger. Jeg danser selv på fritiden og liker at vi får danset på Rent Hav-aksjonen, forteller Angela.  

Så var de ferdig med den. Men året var ennå ikke omme. Kunne de ikke gjøre noe mer? 

-Jeg tok kontakt med Kirkens Bymisjon, som strikker oransje skjerf inn mot juletiden gjennom aksjonen «Varme skjerf for et varmt samfunn». De var kjempepositive til et samarbeid med oss. Hvert år møtes vi i våre lokaler og begynner strikkingen, før vi fortsetter hjemme. Alle er med, fra økonomisjef til administrerende direktør. Det er et godt sted å være, et godt sted å lære og et sted hvor vi skaper noe sammen, sier Bente Lillestølen.  

Angela synes det er kult at ledelsen i Team Olivia-ledelsen er med på verdiprosjektene.  

-Morten gjør en god innsats or crewet. Han er med på alle verdiprosjektene. Han er veldig, veldig snill og morsom. Og veldig flink til å perle. Øystein (IT-ansvarlig) gjør en veldig god innsats. Hjelper til med Rent Hav og han er veldig flink til å perle. Han står på. Jeg er veldig takknemlig for det de gjør. Hans (økonomidirektør) er veldig, veldig flink. Jeg husker da vi skulle starte med strikkingen, da lo Hans. Han er så morsom og meningsfull. Veldig interessant mann. Vi prøvde å lære han å strikke, han ble med å danse. Thomas (kvalitetsdirektør) hadde ansvar for grillingen sist på Rent Hav med Maja og Pål. Han er veldig flink til å perle. Super energi for alle sammen, ler hun.  

Ung Kreft 

Ferdig med det. Hva mer?  

-Mange i crewet har familiemedlemmer eller bekjente som er eller har vært rammet av kreft. Dette er noe som går veldig inn på oss alle. Derfor kontaktet jeg Ung Kreft og spurte om å få til et et samarbeid med dem. Sammen med crewet perler vi «Fuck cancer»-armbånd til inntekt for organisasjonen to ganger i året. I år har vi perlet armbånd for 42.900 kroner.  

-Det har blitt en viktig inntektskilde til Ung Kreft, og crewet synes det er veldig meningsfylt å få bidra til at leger kan forske og finne bedre medisiner slik at færre dør av kreft. Og at unge med kreft kan få et aktivitetstilbud.  

-Kjære vene, vi må da kunne gjøre litt til? 

Joda! Gjennom aksjonen «Team Olivia Crew strekker ut en hånd», lager crewet 17. mai- og adventskasser til barnefamilier som sliter og flykninger.  

-Vi handler inn, pakker og deler ut kassene. Og vi er veldig nøye på at det som inngår i kassene skal fylle høytidene med glede.  

-17. mai-kassene fyller vi med polarbrød og nugatti, en middagsrett og dessert, pluss muffinsmiks med tilbehør. Så legger vi ved bilder til hvordan man kan pynte både bordet og muffinsene. Og selvsagt flagg til hele familien.  En kunstner vi har kontakt med tegner små miniatyrtegninger som crewet laminerer og putter oppi. I adventskassen er det med juleting, og selvsagt pepperkakedeig og -former.  

-Vi gjør en viktig jobb. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Vi gjør sånn at fattige kan få en hyggelig 17. mai og juletid, sier Angela.  

Nå har Team Olivia Crew et årshjul med aktiviteter. Skøyta ikke i drift lenger. Det ble for kostbart med de nødvendige vedlikeholdene og båtplass. Men året er likevel nærmest fylt opp:  

Det starter med perling for Ung kreft, rett over til Rent Hav, videre til pakking av 17. mai- kasser, ny perleaksjon, så strikking for Bymisjonen og til slutt pakking av adventskasser.   

Et varmere samfunn 

De mange årlige aktivitetene til Team Olivia Crew er en egen post på budsjettet til konsernet.  

-Hvorfor er dette noe Team Olivia vil bruke tid og ressurser på?  

-Dette er ikke noe vi tjener penger på, tvert imot. Men det gir oss så mye glede og er kanskje en motvekt til alt det negative som skrives om private aktører.  

-I disse tider er denne typen tiltak ekstra viktig. Vi trenger et samfunn med varme hjerter som banker for våre medmennesker, blikk som forstår, ord som styrker, klemmer som gir livsmot og hender som hjelper. Team Olivia Crew er forankret i hele organisasjonen, også i ledelsen. Det er veldig viktig.  

-Det høres ut som du er en ildsjel i ordets rette forstand? 

-Ja, dette er en stilling man må brenne litt for. Det blir mer en livsstil enn en jobb, egentlig. Jeg er jo utdannet spesialpedagog og har jobbet med denne gruppen i 40 år. Det oppleves som veldig meningsfylt.  

-Ekstra gøy er det å se at det ikke lenger er «en greie» for Morten og meg. Vi har underveis informert datterselskapene om verdiprosjektene og utfordret dem til å finne et prosjekt som passer det enkelte selskap.  

Full spredning 

Crewet teller i dag 12 personer. Og det er venteliste for å få bli med. Verdiprosjektene har nå spredt seg til hele landet gjennom Bohab, Assister meg, Fosterhjem og Solhaugen. Også hovedkontoret i Sverige har også fått med seg tiltaket i Norge og heier på det.  

-Vi har aldri søkt oppmerksomhet, det er ikke det dette handler om, men arbeidet vårt har blitt snappet opp. For eksempel ble det laget et tv-innslag fra en av perledagene og da vi var med ut for å levere julekasser.  To i crewet har også blitt invitert til Arendalsuka for å snakke om arbeidet sitt.  

Angela var en av dem som fikk ta turen til Norges største politiske festival.  

-Vi fortalte om verdiprosjektene våre og viste bilder. Mange som var der sa det var kjempebra og jeg spilte fiolin. Ola, sjefen vår i Sverige, var også der og jeg snakket med Geir Lippestad. Så ble jeg intervjuet av TV Bra som var der. Maja, som er kollegaen min i crewet og jeg var med på fest på kvelden med de andre i Team Olivia. Morten holdt tale til oss og vi fikk en gave, det var en tur til Dyreparken i Kristiansand. Det var gøy det! 

«Velferdsprofitøren»  

-Noen omtaler Team Olivia og andre private aktører i helse- og omsorgstjenesten som «velferdsprofitører». Hva tenker du om det?  

-Det mener jeg ikke stemmer. Vi gjør verdiene våre i praksis og det viser vi gjennom hele året. Vi vil ikke konkurrere, vi vil samarbeide. Det ideelle og det private og det offentlige. Vi er avhengig av hverandre for å få til noe bra. Det føler jeg at vi får til for eksempel med Kirkens bymisjon.  

-Gjennom «Team Olivia Crew strekker ut en hånd» redder kanskje ingen liv, men vi gir et lite lysglimt til mennesker som trenger det. For crewet betyr dette arbeidet styrket selvtillit og følelsen av å være en del av noe større – å kunne bidra på ordentlig. En pappa sa til meg at han så at datteren fikk rettere rygg etter at hun ble med i crewet og ble sett for det arbeidet hun gjør.  

For Angela, som i dag studerer på VID vitenskapelige høyskole, betyr tilbudet gjennom Team Oliva mye:  

-Å jobbe i Team Olivia Crew er veldig spennende. Jeg liker å være med kollegaene mine i crewet. Jeg liker å være i et lag, og å samarbeide. Og vi snakker sammen og støtter hverandre. Vi deler vanskelige ting, for eksempel når noen opplever at noen får kreft. Det er viktig å kunne stole på kollegaene sine. Jeg er stolt over å kunne være med på å gjøre en forskjell for andre. Jeg er veldig stolt over crewet, sier hun.  

-Nå som du har fylt opp året; hva blir det neste prosjektet? 

-Det neste jeg brenner veldig for er at jeg tenker at enhver bedrift med respekt for seg selv burde ha en person i en «Helt med»-stilling. Det håper jeg vi får til veldig snart, avslutter Lillestølen.