Sammen kan man få til store endringer

I 2013 tok Unicare over den kommunale driften av Manglerudhjemmet. Det var mye som var ønskelig å endre på. Ikke bare var det gammelt og slitt, men det var lite aktiviteter for beboerne. Dette ønsket vi å endre.

Vi startet med å kartlegge beboerne og ansattes hobbyer og interesser. Dette fordi vi ønsket å tilrettelegge for individuelle aktiviteter samt at ansatte skulle få lov til å bruke flere sider av seg selv i jobben dersom det var ønskelig. Deretter begynte vi å pusse opp. Vi brukte hvert ledige sekund vi hadde til å rydde, kaste gammelt skrot samt å male og tapetsere. Og vi gjorde det selv. Det første vi gjorde var å pusse opp et gammelt bad til et SPA og velværerom. Dette ble en kjempsesuksess. De ansatte fikk håndmassasjekurs og plutselig hadde vi både en ny aktivitet samt et nyoppusset lokale. Dette ga mersmak!

Samtidig som vi var i gang med å endre Manglerudhjemmet, fikk vi tilbud om å være med i et prosjekt som het Bedre Hverdagsliv, ledet og satt i gang av daværende eldrebyråd Aud Kvalbein. Vi skulle tenke nytt i eksisterende bygg samt hente inspirasjon fra demenslandsbyen i Nederland. Det gjorde vi.

Budsjettet var lite, men med kreative løsninger så klarte vi å få til mye. Vi brukte Finn.no hyppig til å finne gamle og koselige møbler. Dette hjalp oss både med tanke på økonomi, men det var også miljøvennlig samtidig som vi fikk bort institusjonspreget på sykehjemmet. Vi pusset opp 8 stuer, resepsjon, aktivitetsrom, lagde Norges første matbutikk på sykehjem, vi fikk satt opp en fotballpub i samarbeid med VIF og vi lagde en restaurant. Ja, vi brygget til og med vårt eget øl. Vi satt igang med ulike klubber for våre beboere, den mest kjente var nok Herreklubben. Det er mindretall av menn på sykehjem så vi tenkte at de trengte sin egen klubb.

Vi hadde også hjemmelaget middag en gang i uken hvor beboerne var med å lage middagen selv. I begynnelsen var det vanskelig for mange av beboerne å delta med for eksempel potetskrelling, men med veiledning fra personalet hentet man frem ressurser som egentlig lå der. Beboerne var med å handle i butikken, de deltok i eget liv på en helt ny måte. De var plutselig med i de hverdagslige aktivitetene som de hadde pleid å gjøre før.

Og dette ga resultater. Sykefraværet blant ansatte raste ned fra 11-2 %. Men, det aller, aller viktigste var at medisinbruken hos beboerne raste ned med 40%!

Disse tiltakene ble lagt merke til. På et tidspunkt var nok Unicare Manglerudhjemmet Norges mest omtalte sykehjem. Vi fikk besøk ukentlig av både politikere og ulike kommuner fra hele Skandinavia som ville komme for å lære. Vår viktigste lærdom av dette er at man sammen kan man få til store endringer som er til det beste for både beboere, pårørende og ansatte. Men, man må jobbe i et miljø som fremmer kreativitet og nytenkning og hvor øverste ledelse gir det enkelte sykehjem tillit til å finne de beste løsningene på sitt sted. Det var det ved Unicare Manglerudhjemmet.

Skrevet av Unicare