Verdens første psykiatriske sykehus som hjelper pasientene med å trappe ned medisinbruken ligger i Hurdal. Hør samtalen med ordføreren og sjefen for sykehuset her

Velferdsmiks hurdalsjøen
– Vi har ikke hatt noen offensiv markedsføring og var på jakt etter et psykiatrisk sykehus. Men i Hurdal, en liten kommune, hadde vi tomme lokaler. Og vi har i en årrekke slitt med å få opp innbyggertallet. Vi trenger aktivitet. Så når noen ønsker å satse i Hurdal, ja, da ønsker vi at de skal lykkes, sier ordfører Paul Johan Moltzau.

Før sommeren og ved den offisielle starten på valgkampen var både statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie på besøk hos Recoveryakademiet. Og det psykiatriske sykehuset i Hurdal har tidligere fått både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

De er nemlig verdens første psykiatriske sykehus som hjelper pasientene å trappe ned medisinbruken.

Les også: Marius (29) ble avhengig av medisinen som skulle hjelpe ham mot angst

– I 2010 gjorde det norske storting et veldig modig valg. Enstemmig ble det vedtatt at vi trenger et medisinfritt alternativ. Det er nemlig mange som ikke har noen effekt av medisiner, sier Ole Andreas Underland som er administrerende direktør ved Recoveryakademiet.

Et medisinfritt alternativ hadde da over lengre tid vært etterspurt av både brukere og brukerorganisasjoner. Og Underland forteller at de tok over lokalene til et nedlagt rehabiliteringssenter som lå ved Hurdalsjøen.

Ordfører fra Senterpartiet, Paul Johan Moltzau, sier i Velferdsmiks-podkasten at de er godt fornøyd, og ønsker Underland og senteret alt godt:

– Vi har ikke hatt noen offensiv markedsføring og var på jakt etter et psykiatrisk sykehus. Men i Hurdal, en liten kommune, hadde vi tomme lokaler. Og vi har i en årrekke slitt med å få opp innbyggertallet. Vi trenger aktivitet. Så når noen ønsker å satse i Hurdal, ja, da ønsker vi at de skal lykkes.

Hele praten med Underland og Moltzau kan du høre i podkasten via Spotify, Apple Podcast eller din foretrukne podkastspiller. Bare søk etter velferdsmiks. Du kan også bruke avspilleren nedenfor.