Miljøarbeider Silje tok et uvanlig valg da en ungdom ble koronasmittet på barnevernsinstitusjonen

VILLE GJORT DET SAMME OM IGJEN: Silje Helliesen gikk i isolasjon med koronasmittet ungdom. – Jeg ville gjort det samme om igjen, sier hun. Foto: Privat

Da Silje Helliesen og en ungdom på barnevernsinstitusjonen hun jobber fikk påvist korona, var hun ikke i tvil. Hun ville gå i isolasjon sammen med ungdommen.  

Da Silje Helliesen, som jobber som miljøarbeider for Humana omsorg og assistanse , kom på jobb 7. januar 2021 var ungdommen hun jobber tettest med i dårlig form. Det ble raskt besluttet at ungdommen måtte teste seg for korona. Kort tid etter fikk vedkommende et positivt svar på prøven.

– Deretter var det meg som måtte testes, og jeg var litt overrasket over at også jeg fikk positivt svar, sier hun.

– Ikke alltid at det som står på papiret passer i praksis

Helliesen jobber også som verneombud på arbeidsplassen, så hun opplevde at de hadde god kontroll på situasjonen.

– Etter planen skulle jeg egentlig hjem i isolasjon. Men når man jobber med mennesker, er det ikke alltid det som står på papiret passer i praksis, sier hun.

Hjemme har Silje familie og to barn, men hun var sikker i sin sak. Hun ville isoleres sammen med ungdommen.

– Hvis ikke jeg hadde gjort det, så ville ungdommen fått mange forskjellige folk inn med fullt smittevernutstyr. De ville kun vært innom i korte perioder. Det føltes ikke riktig, forteller hun.

Ville gjort det samme igjen

Hun fikk tillatelse fra lederen sin til å gå i isolasjon med ungdommen. Det ble to uker hun aldri kommer til å glemme.

– Vi var veldig slakke begge to, med feber og veldig vondt i hodet. Det ble mye Netflix, matlaging og godterispising. Og humoren ble dårligere og dårligere for hver dag som gikk, sier hun og ler.

– Det var meg som valgte dette, og jeg ville gjort det igjen. Når man jobber med barn i en så sårbar situasjon, så blir man som en familie. Man tilbringer så mye tid sammen. Dette er ungdom som kommer med en utfordrende bakgrunn og kanskje aldri har opplevde at noen stiller opp for dem når de trenger det som mest, sier hun.

– Denne jobben er mye mer enn lønna. Jeg skulle ønske alle fikk oppleve å være den spesielle personen for noen. Jeg får så utrolig mye igjen for det. Det er den beste jobben, konstaterer hun.

Imponert

Mona Lien, administrerende direktør i Humana Norge, forteller at de tilstreber å ansette medarbeidere med stort engasjement for mennesker, fag og jobb. Personlige initiativ og evner kjennetegner mange av deres medarbeidere.

– Vi imponeres over Silje og andre ansatte som legger ned innsatser langt utover det som forventes. Det gjør oss rett og slett stolte, sier Lien.

– Vi var i første omgang opptatt av i hvor stor grad Silje og beboeren var rammet og foretok en risikovurdering knyttet til hvordan sykdomforløpet kunne utvikle seg. Da dette ble avklart og det viste seg at de hadde forholdsvis milde symptomer, synes vi det var flott at hun ønsket å boende sammen med ungdommen. 

Lien utdyper at smittevernhensyns er spesielt viktig når man jobber tett på hverandre, som for eksempel i barneverninstitusjonene.

– Det er flere grunner til at dette var en god idé, deriblant at vi minimerer risikoen for å spre smitte til øvrige ansatte. Samtidig er det viktigste i denne aktuelle situasjonen at vi fikk ivaretatt beboeren ungdommen på en omsorgsfull måte gjennom en relasjon som var trygg og god, sier hun.     

– Vi er veldig stolte og imponerte over våre miljøarbeidere, vernepleiere, sykepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger og andre fagfolk rundt om i boligene. Takket være innsats og engasjement fra hver og en av dem, har vi i stor grad klart å holde smitte unna våre arbeidsplasser, sier Lien.