Marius (29) ble avhengig av medisinen som skulle hjelpe ham mot angst

Marius Erlandsen, pasient på Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: NHO service og handel

For ti år siden fikk Marius Erlandsen (29) første symptomer på panikklidelser og angst. På et tidspunkt var han så langt nede at han var suicidal. Nå jobber han for å bli medisinfri.

– Hvis du knekker en arm eller får en fysisk skade, så drar du til legevakten og de syr såret eller reponerer foten og tar gips på. Men kommer du til fastlegen din og har psykiske problemer, så tilbys du helst tabletter, sier Erlandsen som til daglig jobber som ambulansesjåfør. 

I sitt virke som ambulansesjåfør har han selv vært med å bruke tvang overfor mennesker i psykisk krise . Nå er situasjonen snudd.

– Jeg har hatt angst siden jeg var 19 år. Det begynte med panikklidelser og generalisert angst fordi jeg prøvde hasj for første gang da jeg var 19 år. Det har nok utløst en eller annen trigger i angstsenteret mitt, forklarer Erlandsen. 

– Heroin kan gå og legge seg

Han fikk medisiner mot panikkangsten og klarte å holde sykdommen i sjakk en god stund. Helt til det plutselig smalt for noen få år siden. 

Marius Erlandsen (i midten) i samtale på Hurdalsjøen Recoverysenter under besøk fra Statsminister Erna Solberg og Helse- og omsorgsminister Bent Høie i juni 2021.

– Jeg fikk benzodiazepiner for angstsymptomer. Det er det vanskeligste i verden å gå av. Heroin kan gå og legge seg, konstaterer Erlandsen. 

Han forteller at han ble avhengig av medisinen. Han prøvde selv å kutte ned bruken, men det var svært utfordrende. Han skjønte at han trengte hjelp til å trappe ned. 

Les også: Siri (52) ble medikamentfri etter behandling på Hurdalsjøen Recoverysenter

For Erlandsen ble det starten på nesten ett år lang kamp mot systemet. Han ønsket seg til Hurdalsjøen Recoverysenter, et behandlingssted som blant annet hjelper pasienter med å trappe ned medisinbruk. Han fikk avslag til tross for at behandlingsstedet er en del av fritt behandlingsvalg. 

– De sa at jeg ikke var ruset eller dårlig nok, sier han. 

Etterlyser flere medisinfrie behandlingssteder

Etter flere søknader og advokathjelp fikk han til slutt godkjennelse for å reise til Hurdalsjøen Reocverysenter. I mai 2021 startet han behandlingen som skal gi ham et medisinfritt liv.

– Å innrømme at du er rusavhengig og innrømme at du ikke klarer å trappe ned alene, er vanskelig. Jeg brenner for psykisk helse og rusbehandling, og jeg tror på brukermedvirkning. Slik er det her på Hurdalsjøen Recoverysenter. Det burde komme flere tusen slike plasser som dette, sier han. 

Først i verden

Hurdalsjøen Recoverysenter er et recoveryorientert psykiatrisk sykehus som også tilbyr medisinfri behandling. Det er det første sykehuset i verden som er organisert på denne måten.

Les hele historien til Hurdalsjøen Recoverysenter her.

– Det er et helt unikt konsept som er laget av pasientene selv gjennom Fellesaksjonen for medisinfrie tilbud, forteller Ole Andreas Underland, administrerende direktør for Hurdalsjøen Recoverysenter. 

Ole Andreas Underland, administrerende direktør ved Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: NHO service og handel

– I dag er det i hovedsak fritt behandlingsvalg-pasienter som kommer hit. Det vi ser er at det er store geografiske forskjeller for hvordan man praktiserer denne ordningen. Det er hundrevis av pasienter som ønsker seg hit, men veien gjennom fritt behandlingsvalg er alt for vanskelig, sier han. 

– Det vi har bygget opp her må komme resten av psykiatrien til gode. Vi ønsker at modellen vi jobber etter blir «mainstream» psykiatri i Norge og internasjonalt, sier Underland.