Kåre Hagen: – Ingen velferdsstat har lykkes ved å levere tjenester kun i offentlig egenregi

Kåre Hagen - velferdsmiks - podkast
– Ingen velferdsstat har lykkes ved å levere tjenester kun i offentlig egenregi. Mye av kritikken mot private aktører blir feil, for kritikerne av private aktører vil neppe mene at offentlig egenregi er fremtiden, sier Kåre Hagen i Velferdsmiks-podkasten.

Hva går milliardene det offentlige bruker på helse- og velferdstjenester fra private og ideelle virksomheter til? Det har Kåre Hagen og resten av Velferdstjenesteutvalget gransket.

Hagen, som til daglig er senterleder for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet, ledet ekspertgruppen som regjeringen nedsatte i 2018. I desember i fjor la de frem resultatet av arbeidet, og en oppsummering av rapporten kan du høre i denne podkastepisoden av Velferdsmiks.

– Ingen velferdsstat har lykkes ved å levere tjenester kun i offentlig egenregi. Mye av kritikken mot private aktører blir feil, for kritikerne av private aktører vil neppe mene at offentlig egenregi er fremtiden, sier Hagen i podkasten.

Men det har vært mye kritikk, påstander om «velferdsprofitører» og annet. Hva har dere funnet ut?

– Hovedkonklusjonen er: Penger som bevilges til velferdstjenester hos private leverandører kommer frem til brukerne. De private og ideelle aktørene tjener penger på å levere tjenester, men nivåene på fortjeneste er ikke urimelig. Det ligger i underkant av hva tilsvarende personlig tjenesteyting ellers er, sier Hagen.

Lytt til episoden med Kåre Hagen via Spotify, Apple Podcast eller din foretrukne podkastspiller. Bare søk etter velferdsmiks. Du kan også bruke avspilleren nedenfor.