Første sykehjem med egen regnbueavdeling for eldre

– Et unikt og inkluderende bomiljø der alle får være seg selv hundre prosent.

Omtrent en halvtimes kjøretur utenfor Stockholm ligger sykehjemmet Hanveden. Dette er en del av Frösunda eldreomsorg, som eies av de norske brødrene Kristian og Roger Adolfsen. I september skriver selskapet historie. De åpner nemlig Sverige første LHBT+-avdeling. 

Unikt bomiljø

– Det blir et unikt og inkluderende bomiljø der alle får være seg selv hundre prosent. Vi kommer til å tilby omsorg til det som er en oversett gruppe eldre i stockholmsregionen, sier virksomhetssjef, Jane Lundvall, i en pressemelding. 

Avdelingen er en del av et toppmoderne sykehjem med 54 leiligheter fordelt på totalt seks avdelinger. Frösunda har samarbeidsavtale (dagsläget RAM- eller LOV-avtal) med Stockholm, Haninge, Huddinge, Upplands Väsby, Nynäshamn, Täby och Ekerö. Det betyr at innbyggere i disse kommunene, som har rett på sykehjemsplass, kan velge å bo på den nye regnbueavdelingen uten at det koster noe ekstra. 

Egen sertifisering

I juni startet de med RFSL-sertifisering. RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) har et eget opplæringsprogram som hjelper bedrifter, organisasjoner og ledere til å bli mer inkluderende. I en pressemelding skriver de at RFSL ble koblet på tidlig i prosessen, og initiativet ble mottatt med åpne armer, ettersom RFSL prioriterer eldreomsorg høyt. 

– Vi ble veldig overrasket over at det i Sverige i 2021 ikke eksisterer et sykehjem tilpasset eldre LHBT+. Det finnes noen sertifiserte sykehjem, men ingen egne avdelinger der målgruppen kan kjenne tilhørighet, sier Antonio Mir Cabot, regionsjef på Frösunda og ansvarig for Hanveden.

Mer utsatt for ensomhet

Sammen med RFSL, har sykehjemmet også startet en referansegruppe som utformer den nye regnbueavdelingen med tilrettelagte aktiviteter og arrangementer, inkludert dekor og kunst.

Alle beboerne på avdelingen vil tas hånd om av såkalt LHBT+-sertifisert personale, og interessen blant medarbeiderne har vært stor. 

– Det har vært over all forventning og vi er glade for at alle medarbeiderne arbeider mot samme mål. Vi har alle forutsetninger for å skape et unikt bomiljø der alle kjenner seg inkludert og velkommen, sier Lundvall. 

– Det er virkelig på tide at Sverige får sitt første sykehjem med egen avdeling med LHBT+-fokus. Vi ser at eldre LHBT+ er spesielt utsatt for ufrivillig ensomhet. Mye av årsaken til dette er at man ikke har kontakt med andre LHBT-personer, sier Vanja Braathen, prosjektleder på RFSLs prosjekt Äldrefrågor, til QX.se