Ekspert slår fast: Vi får mer velferd for pengene med velferdsmiks

Kåre Hagen: – Hvis man går inn i hvilken som helst norsk ordbok, så ser man at en profitør er en som tilegner seg fortjeneste på en umoralsk måte. Vi mener at det begrepet er feilaktig når det gjelder å fremstille hva slags aktører som går under vignetten private. Foto: Spekter.

Kåre Hagen ved OsloMet fikk et oppdrag fra regjeringen: – Følg pengene i helse- og velferdsbransjen. Konklusjonen i det som er det mest omfattende datamateriale man har hatt, er at offentlige penger som er bevilget til velferd, går til velferd. 

28. september 2018 satt regjeringen ned en ekspertgruppe som skulle granske pengestrømmene innen private helse- og velferdsbedrifter. Ekspertgruppen, som kalles Velferdstjenesteutvalget og ble ledet av Kåre Hagen, fikk blant annet i oppgave å granske hva milliardene det offentlige bruker på tjeneste fra private og ideelle virksomheter egentlig blir brukt på. 

I over to år jobbet ekspertgruppen med prosjektet, og i desember 2020 ble rapporten offentliggjort. 

Private er vesentlige for velferdssamfunnets bærekraft

– Vi har i tråd med mandatet fulgt utviklingen av fortjeneste. Velferdsstaten vår ville hatt et problem dersom penger bevilget til velferd endte opp i private lommer. Vi finner at penger bevilget til velferdsproduksjon, går til velferdsproduksjon. Bruk av private og ideelle gir ikke et «lekkasjeproblem», der fellesskapets midler havner i private lommer. Fortjenestenivået i bransjen er litt i underkant av det man kan oppnå i sammenlignbare virksomhet, sier Kåre Hagen, som er leder for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet. 

I podkasten Spekterhalvtimen understreker Hagen at private og ideelle er vesentlige for velferdssamfunnets bærekraft. 

Hele episoden med Kåre Hagen fra Spekterhalvtimen kan du se i avspilleren nedenfor. Artikkelen fortsetter under videoen.

– Hvis man kikker inn i «glasskula», så kommer behovene særlig innen helse- og omsorgstjenester vokse enormt på grunn av befolkningsendringen. Vi må bruke enorme ressurser for å levere de tjenestene det offentlige har forpliktet seg til å levere til befolkningen, sier han. 

Hagen forklarer at det finnes to hovedmodeller for å gjøre dette: 

  1. Offentlig egenregi:
    Det vil si at det er offentlige virksomheter som leverer alle tjenester selv. Cirka 80 prosent av tjenestene det offentlige leverer til befolkningen i dag skjer i egenregi. 
  2. Velferdspluralistisk system:
    Dette betyr at det offentlige samarbeider/kjøper tjenester fra det private, som leverer tjenestene på vegne av det offentlige. Det er dette samarbeidet som i dag kjennetegner mange av de norske velferdstjenestene. 

– Vi i Velferdstjenesteutvalget mener at det norske samfunnet får mer velferds for pengene dersom man kombinerer offentlig egenregi med en betydelig privat tilstedeværelse. Det er dette Spekter har kalt velferdsmiks, eller som vi kaller et velferdspluralistisk system, sier Hagen. 

– Bidrar ikke til en opplyst debatt

I Spekterhalvtimen tar Hagen et bestemt oppgjør mot bruken betegnelsen velferdsprofitør.

– Hvis man går inn i hvilken som helst norsk ordbok, så ser man at en profitør er en som tilegner seg fortjeneste på en umoralsk måte. Vi mener at det begrepet er feilaktig når det gjelder å fremstille hva slags aktører som går under vignetten private. Dette er politisk ideologisk konstruksjon som vi mener ikke bidrar til en opplyst demokratisk debatt om hvordan vi kan skape et bedre velferdstjenester i fremtiden fremover, sier Kåre Hagen.

Vil du høre podkasten i sin helhet?
Du kan lytte via Spotify, Apple Podcast, Google Podcast eller andre steder der du lytter til podkaster. Søk opp Spekterhalvtimen.

Les flere saker

Ny undersøkelse: Velferdsmiks viktig for svært mange norske kommuner – advarer mot brems

Over 100 norske kommuner samarbeider med private for å sikre innbyggerne gode velferdstjenester. Det viser en ny undersøkelse fra NHO Service og Handel. 

Første sykehjem med egen regnbueavdeling for eldre

Omtrent en halvtimes kjøretur utenfor Stockholm ligger sykehjemmet Hanveden. Dette er en del av Frösunda eldreomsorg, som eies av de norske brødrene Kristian og Roger Adolfsen. I september skriver selskapet historie. De åpner nemlig Sverige første LHBT+-avdeling.

Hva er fritt behandlingsvalg og fritt brukervalg?

I valgkampen florerer disse begrepene om hverandre og skiller partiene på venstresiden og høyresiden. Høyresiden ønsker å beholde ordningene, mens venstresiden vil avvikle dem. Velferdsmiks hjelper deg med å skille ordningene fra hverandre og hva de innebærer.

Marie (26) og familien har bygget opp egen BPA-bedrift – nå vil de hjelpe flere

Marie Aune Bardal (26) har cerebral parese og er arbeidsleder i egen familiebedrift. Arbeidsmetodikken de har utviklet mener de kan ha overføringsverdi til andre familier i samme situasjon.
Velferdsmiks hurdalsjøen

Verdens første psykiatriske sykehus som hjelper pasientene med å trappe ned medisinbruken ligger i Hurdal. Hør samtalen med ordføreren og sjefen for sykehuset her

Før sommeren og ved den offisielle starten på valgkampen var både statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie på besøk hos Recoveryakademiet. Og det psykiatriske sykehuset i Hurdal har tidligere fått både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.
Velferdsmiks

Ordfører i Kvinnherad: – Da sykehjemmet ble lagt ned, kom Stendi inn og rehabiliterte og satset. Dette er virkelig en god historie for oss og innbyggerne våre

I denne episoden av Velferdsmiks-podkasten møter du ordfører Hans Inge Myrvold (Sp) i Kvinnherad kommune og regionleder Roy Mowatt i Stendi. Sammen har de fått til gode tjenestetilbud for innbyggerne i kommunen.