Dette initiativet skal få flere til å føle seg bedre i pandemi-hverdagen: – En god påminnelse om at det finnes håp

Ved en tilfeldighet oppdaget Hanne Elisabeth Eikenes Larsen en Instagram-post som satte i gang samtalen rundt frokostbordet og fikk kreativiteten til å blomstre. 

– Jeg følger mange kreative sider på Instagram. Plutselig dukket det opp en reklame med et bilde av Unni Askeland der det sto «vil du bidra?». Ja, tenkte jeg. Jeg vil jo alltid bidra, sier Eikenes Larsen.  

Hanne Elisabeth Eikenes Larsen

Det hun hadde kommet over var en reklame for Kreativ Pause, et initiativ fra Team Olivia, hvor målet er å løfte frem de positive effektene av kreativitet og skaperkraft har på helsen. I fjor ble prosjektet gjennomført for første gang, og hele 93 prosent av de som deltok oppga at de følte seg bedre og lettere til sinns etterpå. Årets tema er håp, og hvem som helst kan sende inn sitt kunstbidrag (alt er lov). 

– Påminnelse om at det finnes håp

– Jeg leste mer om dette prosjektet og fikk med meg at årets tema var håp. Da satt familien rundt frokostbordet på en lørdag, og håp ble en veldig viktig og god samtale for oss. Jeg skrev en takk i kommentarfeltet. Det var en veldig fint å få en påminnelse om at det finnes håp. Man kan gå ut og gripe dagen og livet, og ikke bare sitte inne og tenke på korona, sier hun.  

– På det tidspunktet da jeg kom over Instagram-posten, så hadde jeg hatt et år med hjemmekontor. Jeg kunne ta meg i å bli litt deppa og nedstemt, men dette prosjektet ga oss en påminnelse om at det finnes håp, legger hun til. 

Saken fortsetter etter Instagram-bildet.

Eikenes Larsen har nå levert inn tre bidrag til kunstprosjektet. 

– Ideen til det ene verket bunner i at jeg er en klemmer. De koronaen kom ble dette et stort brudd for meg. Plutselig måtte jeg holde to meters avstand til alle. Plutselig fikk jeg den følelsen som man ser i bildet, man kan trøste seg med at man i hvert fall kan klemme seg selv og vite at det også er viktig å ta vare på seg selv, sier hun. 

– Ideen til det andre bildet kom da jeg bladde på telefonen. Jeg hadde akkurat lest en artikkel om hva farger gjør med oss og hvordan dette har mistet sin tyngde i kunst- og håndverksfaget. Jeg trengte et fargerikt bilde. De tenker i alle fall ikke på pandemi, men lever i nuet, forklarer hun. 

– Det tredje bidraget er tre dikt om håp. Håp på hver sin måte. Håpet har mange ansikt og felles er ønsket om at noe skal skje. Et håp om endring til det positive.  

Kunst av Hanne Elisabeth Eikenes Larsen

– Har tatt meg selv i nakken

Kreativ Pause er et samarbeid mellom Team Olivias virksomheter i Sverige, Danmark og Norge. Alle kunstverkene som sendes inn blir vurdert av en jury bestående av kjente navn som Unni Askeland fra Norge, TV-personlighet Lise Vandborg fra Danmark, samt motedesigner Bea Szenfeld og kunstner Ernst Billgren fra Sverige. De 50 verkene som utmerker seg, vil bli utstilt på anerkjente Liljevalchs konsthall i Stockholm. 

– Med prosjektet Kreativ Pause ønsker vi å gi alle en nøkkel til sin unike kreativitet, med mål om å utgjøre en forskjell for den enkelte, i reisen mot å føle seg enda bedre, sier Morten Nybakk, CEO Team Olivia Norge.

– Responsen har vært enorm. Vi ser at folk har tatt seg tid til å skape noe som betyr noe for dem, og de beskriver hva de vil formidle med bidraget sitt. Ut fra tilbakemeldingene vi får ser vi at kampanjen har hatt flere positive ringvirkninger. Bidragsyterne tar seg tid til en kunstpause, og det gir dem optimisme og håp for fremtiden. Det var akkurat dette vi ønsket med kampanjen. Den avsluttes 21. juni, så det er fremdeles mulig å sende inn bidrag, sier Kari Grace Bru, prosjektansvarlig for Kreativ Pause, som er en kampanje i regi av Team Olivia.

Saken fortsetter etter Instagram-innlegget.

– Prosjektet har som mål å bidra til økt trivsel, spesielt med tanke på tiden vi er inne i nå. Føler du de oppnår det?

– Ja, for meg har det helt klart gjort det. Jeg har tatt meg selv litt i nakken. Jeg fikk en påminnelse om at det er ingen vits å gi seg. Dette blir på en måte min løpetur, sier Eikenes Larsen.